Transformă-ți Sărbătorile în Momente De Neuitat cu Caltaboșul de Casă!
Te-ai întrebat vreodată care este secretul unui festin de sărbători perfect? Descoperă rețeta tradițională a caltaboșului de casă, care va aduce cu siguranță un plus de savoare meselor tale festive!
Caltaboș de casă – Ingrediente
500 g ficat de porc
500 g plămâni de porc
300 g inimă și splină (opțional, dar recomandat)
300 g carne de porc fiartă (de pe cap, ceafă sau pulpă)
2 cepe mari, tocate fin
150 g orez
2-3 linguri ulei
2-3 foi de dafin
piper boabe pentru fierbere
sare după gust
piper măcinat, după preferință
1 linguriță cimbru uscat
1 vârf de linguriță ienibahar măcinat (opțional, dar tradițional)
3-4 căței de usturoi zdrobiți
mațe de porc pentru umplut (bine spălate).
Rețeta Caltaboșului de Casă – Mod de Preparare
Începe prin a pregăti toate ingredientele. Spală bine organele de porc și fierbe-le împreună cu carnea în apă rece, adăugând sare, foi de dafin și boabe de piper. Îndepărtează spuma pentru a obține o supă limpede.
Fierberea trebuie să fie lentă, pentru a păstra textura ingredientelor. Odată ce s-au fiert, scoate-le pe un platou și lasă-le să se răcorească.
Separat, fierbe orezul pe jumătate. Călește ceapa în ulei până devine aurie și moale.
Cum Prepari Caltaboș de Casă
Toacă mărunt organele și carnea cu un cuțit sau dă-le prin mașina de tocat, după preferință. Amestecă într-un vas mare cu ceapa călită, orezul scurs, usturoiul zdrobit, sarea, piperul, ienibaharul și cimbrul. Dacă amestecul este prea dens, adaugă câteva linguri de zeamă din fierbere pentru a obține o compoziție fină.
Umple cu grijă intestinele, având grijă să nu le forțezi. Leagă capetele caltaboșilor și așază-i într-o oală cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Fierbe-i la foc mic timp de 30-40 de minute, având grijă să nu plesnească.
Și gata! Acum ești pregătit să servești un caltaboș de casă delicios, care va impresiona pe toată lumea la masa de sărbătoare!
