Transformă-ți cozonacul în deliciul perfect de sărbători!

hotfax.ro-favicon
3 Minute de lectură

Transformă-ți cozonacul în deliciul perfect de sărbători!

Cozonacul este regele deserturilor românești de sărbători! Imediat ce mirosul de cozonac cald umple casa, atmosfera festivă devine completă. Visezi la un cozonac pufos, cu umpluturi delicioase? Atunci ai ajuns unde trebuie!

Te provocăm să încerci rețeta noastră pentru doi cozonaci mari: unul cu nucă și cacao, iar altul cu rahat și cacao. Dacă îți place aventura în bucătărie, poți amesteca toate ingredientele în amândouă!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină specială pentru cozonac;
  • 500 ml lapte;
  • 6 ouă;
  • 250 g zahăr;
  • 50 g unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • Esență de lămâie și portocală;
  • Un praf de sare.

Umplutura:

  • 6 albușuri;
  • 3-4 linguri de cacao;
  • 150 g rahat tăiat cubulețe;
  • 1 fiolă de esență de rom;
  • 150 g nucă pisată;
  • 150-200 g zahăr (după gust).

Mod de preparare:

Asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Începe prin a prepara o maia: amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și 100 ml de lapte călduț. Lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul.

Separă albușurile de gălbenușuri. Freacă gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare până devin spumoase, apoi adaugă laptele încălzit și esențele. Cerne făina într-un vas, fă o gaură în mijloc și adaugă maiaua crescută, împreună cu compoziția de gălbenușuri. Frământă aluatul timp de 15-20 de minute, până devine elastic și nu se mai lipește.

Acum, în alt bol, bate albușurile cu zahărul până devin o spumă fermă. Adaugă cacao și amestecă ușor. Împărțiți umplutura în două, adăugând nucă în una dintre părți.

Împărțirea aluatului

Când aluatul a crescut, împarte-l în două. Întinde prima parte și pune umplutura de cacao și nucă, apoi rulează. Așază-l în tava tapetată cu hârtie de copt. Repetă același proces pentru a doua parte, folosind umplutura de cacao și rahatul. Lasă la crescut încă 30 de minute, unge-i cu ou și presară zahăr pentru un luciu apetisant.

Coace-i în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute. Evită să deschizi ușa cuptorului în primele 30 de minute! După ce s-au rumenit, lasă-i să se răcească puțin înainte de a-i scoate din tavă.

Dacă vrei un cozonac împletit, împarte cele două bucăți de aluat în patru și împletește-le. Poți alege să amesteci umplutura de cacao cu nucă în toată compoziția, adăugând rahatul, pentru a obține doi cozonaci cu toate deliciile!

Etichete: cozonac delicios, cozonac pufos, desert sărbători, rețeta cozonac, umplutura nucă

Share This Article
Niciun comentariu