Întreabă-te: De ce a devenit pâinea dușmanul sănătății tale?
Pâinea, un aliment de bază de secole, a ajuns să fie considerată un dușman al sănătății. Dar, conform expertului în nutriție, multe dintre problemele legate de digestie nu au nimic de-a face cu glutenul, ci cu modul în care este preparată pâinea! Află secretul incredibil al celei mai sănătoase pâini și cum să o alegi corect.
Pâinea dospită – cheia unei digestii ușoare
Mihaela Bilic subliniază că soluția nu este să renunțăm la pâine, ci să facem alegeri inteligente. De ce ar trebui să ne întrebăm cum o proteină din cereale, precum glutenul, a devenit atât de întărită în percepția noastră?
Bilic afirmă că un număr mic de persoane suferă de boala celiacă, dar restul dintre noi ne confruntăm cu o sensibilitate non-celiacă la gluten, care nu este o boală autoimună. Această intoleranță ar putea fi rezultatul procesării excesive și a timpului insuficient de dospire a pâinii.
Grâul modern vs. grâul tradițional
Contrar credinței populare, grâul modern conține doar 15-25% gluten, față de 30% în grâul tradițional. Totuși, glutenul din grâul modern este mai elastic și mai greu de digerat. Mihaela Bilic ne explică cum rezistența acestui gluten afectează digestia și poate provoca inflamații, balonări și intoleranță.
Industria alimentară și pâinea ultraprocesată
Un alt aspect crucial este prezența glutenului în produsele ultraprocesate, care reprezintă peste 30% din alimentele de pe piață. Timpul de dospire al pâinii a fost redus drastic la maximum 2 ore, deși microorganismele au nevoie de 1-2 zile pentru a „predigera” glutenul, făcându-l mai ușor de digerat.
Ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătatea?
În concluzie, nutriționista ne îndeamnă să evităm alimentele ultraprocesate și să căutăm pâinea care ne hrănește și ne bucură. Pâinea corect preparată nu este dușmanul nostru, ci un aliat în menținerea sănătății!