Cozonacul moldovenesc: Rețeta care va face sărbătorile tale de neuitat!

hotfax.ro-favicon
3 Minute de lectură

Cozonacul moldovenesc: Rețeta care va face sărbătorile tale de neuitat!

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar tu nu vrei să ratezi ocazia de a impresiona pe toată lumea cu un desert tradițional! Descoperă secretul uimitor al cozonacului moldovenesc, o delicatesă care aduce bucurie pe mesele de Crăciun și Anul Nou. Această rețetă străveche, cu miez de nucă, cacao și rahat, va transforma orice masă într-o adevărată festă culinară!

O rețetă veche de 100 de ani

Secretul cozonacului moldovenesc se află într-o rețetă veche de peste un secol, respectată cu sfințenie de gospodinele din Moldova. Deși prepararea sa este migăloasă, rezultatul final este un cozonac delicios, care îmbină aromele de miez de nucă, cacao și rahat. Pregătește-te să fii uimit de gustul său!

Ingrediente necesare

Pentru a prepara un kilogram de cozonac, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 600 grame făină
  • 40 grame drojdie de bere
  • 200 grame zahăr
  • 200 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 50 ml ulei
  • 60 grame unt
  • Coajă de lămâie
  • Esență de rom (2-3 ml)
  • 30 grame stafide
  • 150 grame miez de nucă
  • Zahăr vanilat
  • 5 grame sare
  • 1 gălbenuș pentru uns

Pașii de preparare

Începe prin a amesteca gălbenușurile cu sarea și lasă-le la cald. Stafidele se curăță, se spală și se usucă, iar miezul de nucă se zdrobește cu sucitorul.

Dizolvă drojdia cu 10 grame de zahăr și adaugă 75 ml de lapte cald; treptat, adaugă 100 grame de făină. Lasă maiaua să dospească până își mărește volumul de 2-3 ori.

În laptele fierbinte, adaugă treptat 40 grame de făină, amestecând continuu. Lasă să se răcească, apoi adaugă zahărul, gălbenușurile, coaja de lămâie și esența de rom. Amestecă bine, apoi combină cu maiaua și compoziția opărită, adăugând 450 grame de făină și grăsimile.

Frământă aluatul timp de aproximativ o oră, lăsându-l să crească 50-60 de minute, frământându-l de câteva ori în acest timp. Porționează aluatul în bile și modelează-l în rulouri pe o planșetă unsă cu ulei. Împletește rulourile, așază-le în forme unse cu unt și lasă-le să crească din nou.

Când au crescut, unge-le cu gălbenuș și coace-le la început la o temperatură mică, apoi la una mai ridicată pentru a se rumeni. Gătește timp de 45-50 de minute și pregătește-te să te bucuri de un cozonac de neuitat!

Poftă bună!

Share This Article
Niciun comentariu