Descoperă Stollen: Cozonacul Nemțesc care îți va Încânta Sărbătorile!
Pregătește-te să îți răscolești simțurile cu Stollen, cel mai delicios cozonac nemțesc! Acest desert nu doar că este sățios, dar este și plin de aromă, perfect pentru serile reci de iarnă. Urmează rețeta noastră pas cu pas și transformă-ți sărbătorile într-o experiență de neuitat!
Ingrediente pentru Stollen
500 g făină albă
25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
200 ml lapte călduț
100 g zahăr
150 g unt moale
2 ouă
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 linguriță coajă rasă de portocală
un vârf de cuțit sare
200 g stafide
80 g merișoare confiate
80 g portocale confiate (tăiate cubulețe)
50 g lămâie confiată (tăiată mărunt)
70 g migdale tocate grosier
80 ml rom sau coniac (pentru înmuiat fructele)
200 g marțipan (pentru umplutură)
80 g unt topit (pentru uns la final)
zahăr pudră din abundență (pentru înveliș)
Mod de Preparare pentru Stollen
Începe prin a hidrata stafidele: toarnă romul peste ele, amestecă bine și lasă-le deoparte timp de 30 de minute, ideal o oră. Adaugă și merișoarele sau alte fructe confiate pentru a absorbi aroma alcoolului. Încălzește laptele până devine călduț și dizolvă în el drojdia împreună cu o lingură de zahăr. Lasă maiaua să se activeze 10-15 minute, până când apare spuma la suprafață. Pune făina cernută într-un bol mare, adaugă restul de zahăr, sarea, coaja de lămâie și coaja de portocală. Toarnă maiaua activată, adaugă ouăle bătute și începe să amesteci. Încorporează treptat untul moale și frământă un aluat suplu, ușor lipicios, dar elastic.
Stoarce ușor fructele de excesul de lichid și amestecă-le cu migdalele. Încorporează-le în aluat, frământând până sunt distribuite uniform. Acoperă vasul și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră, până se dublează.
Cum să Modelezi și să Coaci Cozonacul Stollen
Modelează marțipanul într-un cilindru lung, de grosimea unui deget mare. Întinde aluatul crescut într-un strat oval gros. Așază cilindrul de marțipan pe o parte a ovalului și pliază aluatul peste el, astfel încât marțipanul să rămână ascuns în interior. Apasă marginile ușor, dar nu uniform, pentru a păstra forma tradițională ușor asimetrică. Transferă-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-l la dospit încă 30 de minute. Pornește cuptorul la 180°C. Coace cozonacul timp de 40-50 de minute, până devine rumen la suprafață și trece testul scobitorii. Scoate-l din cuptor și unge-l imediat cu unt topit, cât este fierbinte. Acoperă-l generos cu zahăr pudră, apoi mai adaugă un alt strat după câteva minute. Acest înveliș protejează cozonacul și îi prelungește durata de păstrare. Lasă cozonacul să se răcească complet înainte de a-l felia. Dacă îl învelești bine în folie și îl păstrezi la rece, aroma sa se va intensifica de la o zi la alta. Pregătește-te să îți încânți familia și prietenii cu această delicatesă nemțească!
